frisbeezonen
Aktuellt och inaktuellt från frisbeesportvärlden

Locastro slår giganterna och toppar pengaligan

USDGC, United States Disc Golf Championships, är antagligen den mest prestigefyllda discgolftävlingen bredvid PDGA-VM. För att förtjäna en plats i tävlingen måste man placera sig topp 5 i någon av de i förväg utvalda tourtävlingarna som tjänar som kval hit.

I förväg handlade mycket av spekulationerna om discgolfens giganter (eller ska vi kalla dem dinosurier?) såsom 12-faldige världsmästaren Ken Climo, Barry Schultz som vunnit USDGC flera gånger förut, och förra årets världsmästare Dave Feldberg. I USDGC är det en sak som gäller framför allt. Spela säkert. Misstag kan kosta många kast direkt, på banan som är översållad av OB-områden.

Men det var en nykomling som drog det sista längsta strået. 21-årige Nikko Locastro från Missouri stod till slut som segrare före Dave Feldberg, och kunde därmed kamma hem prischecken på 15000 USD (dvs lite över 100 000 kr).

Nikko har spelat bra på USGDC förr. Här ses han tillsammans med Robban Busazy, från ledargruppen efter förstavarvet på USDGC 2008

Nikko har spelat bra på USGDC förr. Här ses han tillsammans med Robban Busazy, då båda spelade i ledargruppen efter förstavarvet på USDGC förra året. (foto: discgolfcenter.com)

In i finalrundan ledde Feldberg med två kast, men Nikko gav aldrig upp. Han gick ikapp efter en birdie på hål 7, och när Feldberg studsade Out of Bounds efter en trädträff på hål 8 samtidigt som Locastro gjorde ännu en birdie, hade Nikko en tvåkastsledning.

Men den höll bara två hål, Feldberg bet tillbaka med en birdie på 9 och en eagle på 10! Nikko svarade direkt med att rycka ett kast med en fin birdie på 11, och Dave kom aldrig tillbaka efter detta.

Detta var såklart Locastros största merit hittills inom discgolfen. Tidigare har han en seger från början av året i första tourtävlingen för 2009, Major-klassade The Memorial i Scottsdale Arizona och många pallplaceringar från det gångna året. På VM i Kansas City i år spelade han också stabilt och slutade där på 7e plats. Nikko leder också pengaligan på PDGA-touren, med över 35 000 inspelade dollar totalt under 2009. Endast 21 år gammal, kommer Nikko Locastro säkert att finnas med i toppen ett bra tag framåt. Det finns en ny grabb i stan.

Annons
%d bloggare gillar detta: